середу, 22 квітня 2009 р.

Debian, чи все ж Fedora?

Весна! Квітень і Пасха. З кількості мужиків напідпитку (чи навіть остаточно п'яних) можна зробити висновок, що Христос, понімаєш, г-гик, всьо такі, понімаєш, воскрес. Сумно і прикро.

Тиждень відпустки за свій рахунок дає можливість оновити вдома компи. Дебіан тут, як завжди, безапеляційно рулєз. З налаштованим апт-кешером це просто саме задоволення. Але як у всякій гарній історії, знайдеться пару кайфоломів. У мене це Linpus на моєму недавно придбаному Acer Aspire One. Гарна машинка, маленька, доволі тихенька (якщо з acerfand), після всіх твіків цілком задовільна штука, а от з оновленнями холєра. До чого негарно цей Лінпус був зібраний недороблений розробниками в Айсері, жах. Звичайно, 15 секунд на завантаження -- це дуже гарно. Але ці 15 секунд -- це мабуть, і все, що утримувало мене від встановлення іншого дистра на машину. Щоразу, встановлюючи пакет з підключених репозитаріїв Федори 8 думаєш, а чи не зламаєш що у системі. Бо ж чуваки з Айсер повтуляли туди багато повз yum/rpm.

Найперше, що вирішив -- це те, що на нетбук буде встановлено інший дистр. Знайшов хавті по встановленню цілої купи всякого непотребу. Хоча з цілої купи мене цікавить лише джєдайське, тобто чисте і не кастомізоване. Тому всякі Мандріви і Убунті відпадають. Звичайно, з їхніх хавтів можна буде взяти пару гинтів і триків (якщо там будуть унікальні і корисні), але встановлювати систему буду чисту. ОпенЗузі теж не дуже цікавить, бо він, хоч і не паразит на чужому тілі, все ж дуже кастомізований. Отож, вибір лише з чотирьох: Debian, Fedora, Slackware, Arch (Google видасть більше, якщо шукати "acer aspire one distro_name").

Проте, перед початком будь-яких дій вирішив зробити копію нинішнього стану системи. Завжди корисно, якщо щось піде не так, за півгодини мати налаштовану машину. Для таких цілей є декілька інструментів, я вирішив скористатись Clonezilla, але десь прочитав про мультибутний диск, на якому, серед іншого, цей інструмент був. На жаль, диск був зроблений з розрахунку на syslinux, з яким у мене не дуже гарно все складається, і я вирішив переробити загрузчик на Grub. Задача виявилась доволі тривіальною:
1. Копіюємо вміст ісохи на флешку
2. Заходимо на змонтовану флешку (cd /media/usb)
3. Встановлюємо груб (grub-install --no-floppy --root-directory=. /dev/sda1)
4. Створюємо /media/usb/boot/grub/menu.lst
За основу я взяв файл конфігурації syslinux, тільки змінив записи на зрозумілі для груба.

Збекапилась система на флешку (у мене вона на 8Г, два розділа: один в 700М ext2, решта -- fat32) десь за 40 хвилин (диск у образ, bz2)

Тепер от качається Fedora 10 XFCE, зранку зготую з кеша новий перший диск для Debian Lenny (jigdo -- це ще одна епічна казка), і сяду вирішувати, що все ж таки ставити (бо Slackware i Arch поки будуть залишені, скоріш за все, без гідної уваги).

1 коментар:

Анонім сказав...

the uρper header iѕn't arranged correctly and results in display issues for me, just telling you...

My web-site :: shopping

Перекорьожити на нужний єзиг