четвер, 3 квітня 2008 р.

Про тирнет (і про Скаврона)

Здається, що до епохи Мережі життя було іншим. Звісно, то лиш так здається, насправді все було точнісінько таким самим. Однак трапляються іноді з допомогою тирнета речі, які без нього траплялись би значно рідше. Банальність, звичайно, проте навіть банальності траплялись би так часто, аби не інет.
Нещодавно трапилась невеличка історія, і думки на цю тему полізли в голову. Та аби дурного в голові не тримати, пишу сюди.

Все почалось тоді, коли я поліз на шафу. Хоча ні, коли я на ту шафу ліз, все мало вже ось-ось закінчитись, а почалось воно років понад 12 тому.
Жив собі мужик. Чим займався, точно не скажу, де жив, теж не знаю, десь в Західній Україні. Мав, певно, мужик той, дуже чутливу якусь струну всередині, що напрочуд дзвінко відгукувалась чи то на внутрішні його переживання, чи на зовнішні події. І виливався той відгук у страшенної сили вірші. Може не все геть коралі, але коли вже коралі, то найвищої якості. І мотлоху, по правді, серед решти я, принаймні, не зустрів.

Жив собі інший чувак, трохи молодший, певно, за того першого. Так само не знаю, чим займався, проте знаю, що жив у Хмельницькому і мав український рок-гурт з ліричною назвою "Вакцина". Хто зна, куди вів шлях кожного з них, але чомусь перехрестя тих шляхів трапилось у львівській общазі за розведеним спиртом. Відбувся творчий обмін. Перший дав другому вірші, другий зробив з них пісні.

Жив собі і інший чувак, родом з Хмельницького, вчився в Вінниці. Зараз, як виявилось, живе у Харкові, на днях захистився. Тоді теж музикував, мав другого чувака за знайомого.

У Вінниці жив тоді і я, приятелював з студентом-хмельничанином. І поміж іншого грав у фольк-гурті на барабанах. І от одного разу, коли планувався якийсь концерт нашого гурту в одній з бібліотек, запропонував хмельничанин запросити на концерт "Вакцину". Гарно пройшов концерт, всі лишились якщо не задоволені, то щонайменше п'яні і веселі. І довго ще наспівували по тому "Народжені померти" на вірші мужика з дзвінкою струною всередині.

Пройшло доволі років відтоді. Я перебрався у Рівне, старі друзі порозбігались по світах, старі події, як от той концерт в бібліотеці, гарно призабулись, і навіть імена вивітрились з пам'яті. Однак нещодавно знайшов в мережі однокласницю. Познайомився з її чоловіком. А він, виявляється, був у той вечір на концерті "Вакцини", і хай як нечітко, але пам'ятає враження від пісень. Що було робити? Я просто змушений був після такої зустрічі полізти на шафу.

Поліз, знайшов, виклав у тирнеті, і у міру сил все описав.

І це ж треба, у той самий тиждень у мужика з Західної України був день народження. Чомусь поліз і він у тирнет, подивився, напевно, що про нього де є, і натрапив на мої "запіскі сумашедшиво". Як не дивно, за всі ці роки після зустрічі за алкогольним сурагатом він так і не чув, як його вірші було покладено на музику... Певно, викачав, послухав, і залишив мені коментарчик.

Все це могло статись і без тирнета, певно. Не знаю...

2 коментарі:

зеленКава сказав...

може, все й так, але часто талановиті поети -- це вже великі хлопчики, які самі можуть вирішити, що і як робити в житті. то того ж, випадково знайдена сторінка в інтернеті -- не найкраща, певно, арена для зміни світоглядів.

oldman сказав...

колись одному давньограцькому чувакові, який поліз по той бік трави за своїм коханням, сказали на зворотній дорозі не озиратися на Еврідіку, а той дурний був і озирнувся, а та, що йшла за ним, закам'яніла.
12 років я не озирався, бо боявся побачити позаду кам'яні стовпи, які від мого погляду скришаться на пісок. страшенно дивувався, коли натрапляв у "тирнеті" якісь згадки про свої старі римовані тексти, які потрапляли в той таки "тирнет" самі по собі, повз мене. дивувався, бо все написане було до "епохи Мережі", призначене до читання і співання в хмільному шалі, різними голосами, з різними інтонаціями, в різних містах серед різних людей, від яких тепер не залишилося ні імен, ні облич. це було секретною мовою, посланням до втаємничених, криками посеред пустелі.
все це закінчилося років 10 тому, коли чувак із Західної України осів у місті перед горами, яке спершу тихо ненавидів, а згодом так само тихо полюбив. минув хмільний шал, тексти втратили рими, люди набули імен та облич, але залишилася секретна мова, послання і крики. бо не головне, якими гекзаметрами співав під кефару той давньогрецький чувак, який був першим серед поетів, голове, щоб він не озирнувся...
скаврон
з.і.
а peter'ові спасибі від того чувака із Західної України, який був 12 років тому. а тепер дякую, вже нікого не треба спасати. все вже добре. але 151-ий псалом нехай напише хтось інший.
з.з.і.
про містичні збіги маю ще одну історію, якщо Чоловік-Зелений-Чай дозволить, напишу якось у коменті.

Перекорьожити на нужний єзиг